Kirjoitettu

Sinuna ūüíĒ DDR

Mydata 2022 -konferenssissa kesäkuun lopulla puhuin siitä, ettei some-jättien kirjautumispalveluihin ole enää syytä turvautua. Sittemmin mediassa on nähty raflaaviakin otsikoita digijättien luomasta uhkasta.

Sitran Kristo Lehtonen kuvasi Suomi Areenassa osuvasti, että digijätit luovat pohjimmiltaan valvontayhteiskuntaa. Samassa tilaisuudessa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen totesi, että DDR:ssä jokainen osasi olla varuillaan, mutta nykyään jokainen hyväksyy kaikki evästeet.

Mistä on siis kysymys? Digijätit, etunenässä Meta eli Facebook ja Google keräävät mahdottoman määrän dataa jokaisesta internetin käyttäjästä. Dataa ei tietenkään kerätä vain keräämisen ilosta, vaan se muutetaan rahaksi myymällä mainoksia ja vaikuttamalla ihmisten päätöksiin.

Facebook- tai Google-kirjautuminen pyöristää kulmia digipalveluun rekisteröitymisestä ja sisäänkirjautumisesta, mutta hinta on kova. Kirjautumista hyödyntävä yritys tai loppukäyttäjä ei toki maksa kirjautumisesta euroakaan. Mutta huomaamattaan molemmat ajautuvat osaksi DDR:ksi verrattua valvontakoneistoa.

Suomen Tunnistautumisosuuskunnan tarjoamalla Sinuna-sisäänkirjautumispalvelulla on toki hintansa silläkin. Voin kuitenkin suoralla selällä todeta, että Sinunan hinta on vain euroja. Osuuskunnalla ei ole minkäänlaisia intressejä asiakkaidensa tai käyttäjiensä dataan.